Rentene på et mikrolån blir gjerne på flere hundre prosent. Dette er ikke bare fordi bankene er grådige, men fordi renter oppgis på årsbasis. Lånet skal imidlertid normalt tilbakebetales innen noen få uker. Før du låner små summer, er det flere ting du bør tenke på. Det kan du lese om her.

Slik fungerer produktet

Alle lån der bankene ikke dikterer hva pengene skal brukes til, er blankolån. Ordet forbrukslån er et synonym, og er den betegnelsen de aller fleste bruker. Det er vanlig at bankene bruker ytterligere navn på lånene sine, og som regel for å gi en bedre beskrivelse av lånet.

Derfor avgrenses lån til forbruk ofte etter lånesummen. Et smålån har gjerne lånesum begrenset oppad til 75 000 kroner, mens et mikrolån er på noen få tusenlapper. Alle er imidlertid samme type lån, til forskjell fra for eksempel et boliglån.

Skyhøye kostnader

Rentene på mikrolån er som regel skyhøye om vi sammenligner med så godt som alle andre pengelån. Et boliglån kan ha nominelle renter under 2%, et billån under 4%, et normalt forbrukslån helt nede i 6%, mens nominelle renter på mikrolånene kan komme opp i flere hundre prosent. Med gebyrer på toppen blir da de effektive rentene seende hårreisende ut.

Er det urimelig dyrt?

Det skorter ikke på artikler i avisene som kritiserer banker som tilbyr mikrolån. Renteprosentene ser ut som om de driver med mafiavirksomhet. En god del av kritikken er fortjent, for disse bankene tjener garantert godt på lånene sine, mens kundene betaler dyrt.

Samtidig kan man ikke forvente å få boliglånsrenter når man låner noen få tusenlapper. Hvis det hadde vært tilfelle, ville bankene tjent noen få kroner per lån, og neppe nok til å lønne sine ansatte.

Du kan spare like raskt

I utgangspunktet er det aldri å anbefale å ta opp lån på noen få tusenlapper. De fleste bør kunne klare å spare opp små summer, i stedet for å låne. Klarer du avdragene på et mikrolån, for eksempel med tilbakebetaling på 3 måneder (noe som er vanlig), så klarer du også å spare tilsvarende beløp innenfor et kortere tidsrom.

Det er viktig at mikrolån ikke blandes med den tjenesten som gis til fattige mennesker omkring i verden. Mikrolån til fattige er ment å stimulere økonomisk vekst, samt å være et tiltak som gjør det enklere å komme seg ut av fattigdom. Det har likevel ikke vært problemfritt, som blant annet VG.no har omtalt tidligere.

Andre alternativer

Om det likevel haster og er nødvendig, bør du bruke tid på å finne det rimeligste alternativet. Å kun søke hos banker som Folkia og Ferratum, som er de mest kjente bankene for mikrolån, er neppe en god løsning.

Alle banker med standard forbrukslån, låner også ut begrensede beløp. Noen har minste lånestørrelse på 25 000 kroner, mens andres lån starter helt nede i 5 000 kroner. Det er ikke uvanlig at for eksempel banker som OPP Finans, Bank Norwegian og Santander, blir billigere enn banker som bare tilbyr mikrolån. Så å si alle opererer med langt lavere renter, og noen av de yter gebyrfrie lån når lånesummene er lave.