”Digital nomade” er et forholdsvis nytt og trendy ord i det norske vokabularet. Ordene beskriver en ny livsstil som har vokst frem i vår nye digitale verden. Titusenvis av unge mennesker reiser rundt i verden og opplever nye ting. All reisingen finansieres gjennom det ene verktøyet de har med på turen: laptopen sin.
Hvilke jobber kan man typisk livnære seg på?
Det er et stort spenn i jobbene som tilbys på nett. Et godt sted å starte er nettstedet fiverr.com. Dette er en plattform som setter jobbsøkere/freelancere i kontakt med hverandre. Man kan trygt si at det er et stort spenn i hvilke tjenester som tilbys. Allikevel er det noen få som går igjen:
– Designjobber.
– Oversettelse.
– Tekstskriving.
– Linkbygging for søkemotoroptimalisering.
– Promotering gjennom Youtube, Instagram eller andre sosiale medier.
– Videoproduksjon.
Hvis du har dyptgående kunnskap om noen av disse emnene, så er det stor mulighet for at du kan skaffe deg arbeid.
Er det en fordel at man er norsk?
Ja, det å være norsk kan ha to klare fordeler.
– I oversettelsesarbeid kan man ta jobber svært få andre kan ta.
– Hvis du får arbeide for et norsk firma kan du ta en betydelig høyere lønn.
Rundt 360 millioner mennesker har engelsk som sitt første-språk. Det er knapt 4,5 millioner mennesker som skriver og snakker norsk flytende. Og når veldig mange internasjonale bedrifter ønsker å nå norske kunder, så åpner det opp for et stort digitalt arbeidsmarked. Dette er noe man bør utnytte.
En annen løsning kan være å søke jobb hos et norsk selskap. Ofte stilles det strenge krav til et slikt arbeidsforhold. Blant annet at man skal kunne utstede faktura, skal ha en god del erfaring samt at man har referansene i orden.
Hvordan få seg jobb?
Fiverr kan være et godt sted å starte. Dette gjelder spesielt for deg som ikke har noe i mot å jobbe på det internasjonale markedet.
I Norge finnes det to gode jobbportaler for slike freelancer-oppdrag. Webforumet.no er et nettsted der jobber ofte utlyses. Du har også mulighet til å opprette en egen tråd for å fortelle hvilke jobber du er kvalifisert til. Der er det veldig ofte høy aktivitet.
Finn.no er hele Norges jobbportal. Rundt 90 % av jobbene som postes er tilknyttet et fysisk sted i Norge eller utlandet. Allikevel kan det være verdt å gi det et forsøk. Bruk søkefraser som ”digital markedsføring” eller ”freelance jobb” for å finne frem til relevante stillinger.
Hvilke land er de mest populære hos digitale nomader?
Litt av poenget er at kostnadsnivået skal ligge lavt. Det er faktisk helt nødvendig for at man skal kunne opprettholde en viss levestandard. I tillegg setter veldig mange pris på at klimaet er behagelig året rundt. Med andre ord: Sør-Øst-Asia er betydelig mer populært enn Øst-Europa.
Liste: de mest populære reisedestinasjonene å jobbe fra
1. Thailand.
2. Colombia.
3. Indonesia.
4. Portugal.
5. Kroatia.
6. Vietnam.
7. Costa Rica.
8. Ungarn.
Er man i stand til å spare opp noe penger?
Det kan være veldig vanskelig å spare penger når man lever en slik livsstil. Ofte blir hverdagen preget av opplevelsesreiser, alkohol og litt jobbing. Trenden er ofte at man ikke jobber mer enn man strengt tatt behøver. Det kan være vanskelig å motivere seg til videre jobb når alt av hotell-, mat- og reise-kostnader har blitt dekket inn.
Èn ting er motivasjon. En annen ting er lønn. Det er ikke mulig å unngå det faktum at Norge har en av de høyeste gjennomsnittslønnene i verden. Det betyr også at man tjener betydelig mindre ved å jobbe på det internasjonale markedet. Med mindre du bruker norsk språk som arbeidsverktøy, så står du i fare for å tjene mye mindre enn hva du ville gjort på en norsk arbeidsplass.
Vil en tilværelse som digital nomade være noe å satse på?
Suksessen din avhenger av hvor god du er til å planlegge. Samtlige av disse punktene må være på plass før du pakker sekken og reiser sydover:
– En jobb i overskuelig fremtid. Et kontraktfestet arbeid vil være å foretrekke.
– En plan for hvor du skal reise. Du skal også sette deg ned og utbrede et budsjett. Det er utrolig viktig å vite at kostnadene dine ikke overgår inntekten din.
– Langvarig reiseforsikring. Blir du liggende syk på et sykehus i Vietnam uten forsikring, så kan regningen komme på flere hundre tusen kroner.
– Oppsparte midler. Du bør alltid ha ”worst case scenario” i tankene.
Hvis du kan krysse av på alle disse punktene, så er det bare å gyve løs på eventyret. En tilværelse som digital nomade kan være spennende, lærerik og utrolig behagelig.